torsdag 2 maj 2013

Den andra hjärnan i våra magar

Av Michael Mosley BBC TV
Våra egna magar kan vara något av en mörk mysterium för de flesta av oss, men ny forskning avslöjar de överraskande sätt på vilka våra tarmar utöva kontroll över vårt humör och aptit. Inte många av oss får chansen att titta på vår egen magens matsmältning i aktion.
Men tillsammans med en publik på London Science Museum, jag såg nyligen livebilder från min egen mage som gröten jag hade ätit till frukost var spottas, delas upp, utsätts för syra och sedan skjuts ut i min tunntarm som en krämig gröt heter CHYMUS .
Jag hade svalt en miniatyr kamera i form av ett piller som skulle tillbringa dagen reser genom mitt matsmältningssystem, projicera bilder på en storbildsskärm.
Dess första stoppet var min mage, vars komplexa arbete är under kontroll av vad som ibland kallas "den lilla hjärnan", ett nätverk av nervceller som klär magen och tarmen.
Förvånande nog finns det mer än 100 miljoner av dessa celler i tarmen, så många som det finns i huvudet på en katt.
Den lilla hjärna gör inte mycket komplext tänkande, men det får på den väsentliga vardagen inblandade i smälta maten - massor av blandning, upphandlande och absorbera, att hjälpa till att bryta ner vår mat och börja utvinna näringsämnen och vitaminer som vi behöver.
Och alla dessa neuroner som kantar vår matsmältningssystemet gör det möjligt att hålla nära kontakt med hjärnan i din skalle, via vagus nerverna, vilket ofta påverkar vårt känslomässiga tillstånd.
Till exempel när vi upplever "fjärilar i magen", är detta verkligen hjärnan i magen talar till hjärnan i huvudet. När vi blir nervösa eller rädda, blir blod avledas från vår gut till våra muskler och det är magens sätt att protestera. Hunger hormoner
För att tillgodose en stor måltid magen måste expandera från storleken av en knytnäve till cirka 2 liter. Det är en 40-faldig ökning.
Vi brukade tro att stretch receptorer i magen berättade hjärnan när magen var full, dags att sluta äta. Men det visar sig att de hunger signaler som produceras av magen är mycket mer sofistikerade än så.
Förstå att har hjälpt läkarna behandla far 4, kände Bob Lakhanpal, som hade nästan aldrig fullt, oavsett hur mycket han åt. Som ett resultat han hade vuxit till 20 sten.
Sex år sedan, vid 28 års ålder, hade han en hjärtattack. För att hjälpa honom ner i vikt, har han nyligen gett gastric bypass operation.
Nu kanske du tror att bara minska storleken på magen skulle vara tillräckligt för att reda ut Bobs problem, eftersom mindre magen mindre du äter.
Men det verkar inte vara vad som händer efter hans kirurg, Ahmed Ahmed, på Londons Charing Cross Hospital.
"Den moderna tänkandet är att genom att göra operationen du producerar förändringar av olika hormoner, kemiska budbärare som påverkar hunger nivåer och nivåer fullhet, vilket i sin tur orsakar viktminskning.
"Bobs gastric bypass operation avskiljs och isoleras den del av magen som producerar mest ghrelin, ett hormon som verkar spela en nyckelroll i att du känner dig hungrig." Förhoppningen var att detta skulle leda till en permanent minskning av produktionen av ghrelin.
Hans nya krympta magen fästes därefter vidare ner hans tunntarmen, till ett avsnitt som kallas ileum som utsöndrar en annan gut hormon, PYY, som är ansvarig för att du känner dig full.
När vi äter, det tar 20 minuter för livsmedel att komma från magen till ileum, orsakar frisättning av PYY och budskapet till hjärnan, "jag är full".
Det är därför det är bättre att äta långsamt, för att ge magen en chans att berätta hjärnan du har fått nog innan du äter för mycket.
Med hans ileum så mycket närmare hans mage, får Bob hjärna nu att budskapet mycket snabbare.
Sex veckor efter operationen, hade han redan förlorat tre sten.
"Dessa dagar har jag bara äta en liten mängd mat och jag känner fullt - Jag är nöjd med det och jag kan hålla med om att familjen är lycklig, jag är glad, kan inte vänta med att gå ner mer i vikt.."
Gastric bypass är endast tillgängligt för mer extrema fall, men det finns nu intensivt intresse för att utveckla läkemedel som efterliknar åtgärder PYY.
Vi tror att hjärnan styr vårt beslutsfattande process, men det är ganska tydligt från verksamheten som denna som våra tarmar har en mycket stor inverkan på hur vi beter oss.
När du har en stor måltid, till exempel, och känner en lust att ligga ner, det är eftersom ungefär en tredjedel av din blodtillförsel läggs om till dina tarmar att låta dem göra sitt viktiga arbete.
Vilket är varför, som ni kanske har fått höra som barn, är det bäst att inte göra något alltför kraftig tills din kropp har haft en chans att smälta.
Michael Mosley presenterar Guts: The Strange och mystiska värld av människans mage på BBC Four at 21:00 BST på torsdag 12 juli eller titta på nätet efteråt via iPlayer på länken ovan (endast Storbritannien).
Skicka en kommentar