fredag 13 juli 2012

Hur man odlar artemi

Kampfiskar, Foder & Näring,
Av: Corn-Cob, mån okt 4, 2010, 17:40
Visad: 2060 ggr, Länkar: 0 st, Röster: 5, Betyg:

Här får du läsa hur jag odlar artemia.
Inledning
Om du odlar på kampfiskar så har du säkert hört talas om "artemia", artemia är ett saltvattens djur som man brukar ge till t.ex kampfisk yngel. Läs nu hur jag brukar gå till väga.Vad du behöver är:
En luft pump, en petflaska, en bit slang, salt utan jod, artemia sil, och sist men inte minst, artemia ägg.

Steg ett:
Borra två hål i petflaskans (en petflaska är en cola, pepsi flaska t.ex.) loc., Hålen ska inte vara för stora eller för små så att det inte ska vara för lätt eller svårt att dre igenom slangen. Den ska sitta lite hårt, men inte för hårt, bara så att det inte slinker ut luft runt om slangen.

Steg två:
Dra igenom två slangar i de två hålen, en kort och en lång, den långa ska gå ner till botten av flaskan och den övre delen som är ovanför flaskan ska sättas i slutningen av pumpen. (tänk att ha rätt storlek slang så den passar till pumpen)
Kom ihåg att pumpen måste vara över flaskan med artemian för arnas kan vattnet pumpas ut på oönskade ställen om den är lägre eller i samma höjd som flaskan.
Den korta slangen ska inte ner hellt (bara nån centimeter), och den övre delen ska också vara någon centimeter över korken.

Steg tre:
Häll i 1- 1/5 L vatten i flaskan, häll i saltet också, kanske 3-4 msk. Jag brukar använda salt-tabletter, som "axal."

Steg 4:
Om du hade i salt-tabletter så kan det vara svårt att få ner dem i flaskan då dem är större. Ett tips är att låt dom lösas upp lite först i vatten så att det går lätt att trycka ner dem i flaskan (det går fortare om dem får vara i cirkulerande vatten, man kan också dela dem med en kniv.

Efter att du har haft i saltet så är det dags att ha i artemia äggen, det får du välja hur mycket du själv behöver, men kanske ta 1 tredjes del tsk.

Steg fyra:
Sätt på pumpen, låt det bubbla rejält i flaskan, ställ gärna flaskan på ett fönster brädda, då om artemian får mycket ljus så kläcks dom fortare.

Steg fem:
Låt det stå och bubbla ungefär 1-2 dyngn. Gör sedan en sughävert då du blåser i den korta slangen så att vattnet och äggen åker ut ur den långa, kom ihåg då att slangen måste gå ner så att det blir ett fall, arnas så funkar det inte att göra en sughävert. Låt vattnet pasera artemia silen, skölj sen av salt vattnet från silen och ta en pinset t.ex och lägg ner artemian hoss ynglena.

Du kan också serie koppla flaskor så att du kan ha flera odling samtidigt.

Bild: F.E
Här ser du hur det ska se ut när man har borrat två hål i locket på flaskan, och två slangar i.

Bild: F.E
Den här pumpen använder jag!

Bild: F.E
De salt tablettarna jag använder,

Bild: F.E
Här ser du flaskan, den långa slangen också som går längst ner.

Bild: F.E
Det här är artemian jag använder.

Bild: F.E
Själva artemia äggen här.

Bild: F.E
Så här ser artemia silen ut.

Bild: F.E
Här ser du hur du hur slangen ser ut om du inte viste det och den man kan koppla vidare med, och bestämma styrka.

© 2012 Zoonen, Om Cookies
Skicka en kommentar