lördag 29 juni 2013

Så luras du av hälsodrycken

Aftonbladet
  Normal text Stor text Extra stor text

”Vet inte om den hjälper” Moa Sjölander köper yoghurt med bakteriekultur enbart för att det är gott. ”Men min mamma hade problem med magen och hon fick höra att yoghurten skulle hjälpa. Om den gjorde det vet jag inte”, säger hon.   ”Vet inte om den hjälper” Moa Sjölander köper yoghurt med bakteriekultur enbart för att det är gott. ”Men min mamma hade problem med magen och hon fick höra att yoghurten skulle hjälpa. Om den gjorde det vet jag inte”, säger hon. Foto: Stefan Mattsson


Finns i livsmedel

Probiotika är levande mikroorganismer, till exempel mjölksyrebakterier och jästsvampar.
De vanligaste formerna är laktobaciller och bifidobakterier. Probiotika kan tas som tabletter eller genom yoghurt och fruktdrycker där organismerna tillsatts i efterhand.
De finns också naturligt i vissa livsmedel som inlagda gurkor, oliver, surkål, och salami.
Källa: Testfakta.se

  Expert sågar tillsatta bakterier   ”Det är ett önsketänkande”

Levande bakteriekulturer ska göra under för magen, lovar producenterna.
Men nu slår läkare hål på myten.
– Det finns inga sådana studier. Det är ett önsketänkande, säger mag- och tarmspecialisten Peter Benno.
Yoghurt och fruktdrycker med levande bakteriekulturer har på kort tid vuxit till en miljardindustri i Sverige. Reklamen hänvisar till forskning. Men nu sågar doktorer effekten av produkterna.
– Det är säkert gott och ­näringsrikt, men det påverkar knappast det oerhört komplexa ekosystemet i tarmen, säger Peter Benno, ­specialist vid Läkarhuset i Stockholm.

”Inte så enkelt”

Enligt Activia, ett av många företag som säljer yoghurt med bakteriekultur, kan en kur på fjorton dagar minska magbesvär som gasbildning, förstoppning och diarré. Dessutom ska immun­försvaret stärkas mot elaka bakterier.
– Tyvärr är det inte så enkelt att man återställer ekosystemet med några få utvalda bakteriestammar bara genom att dricka yoghurt och bli bra från sina magbesvär. Bakom magbesvär döljer sig en mängd olika sjukdomar och tillstånd som skall behandlas var för sig, säger ­Peter Benno.

Ska märka effekt

Enligt vissa producenter kan yoghurten också hjälpa tarmarna på ­traven efter exempelvis ­behandling med antibiotika, då balansen lätt rubbas. Men även det är en myt, säger ­Peter Benno.
Enligt Ing-Marie Viklund på Activia ska man märka av en effekt efter en 14-­dagarskur med en portion om dagen.
– Activia stimulerar tarmens transportfunktion. Tydligast är effekten hos personer som har en uttalat trög mage men det syns även förbättringar hos ”normalgruppen”. Hos den mycket tröga gruppen har vi sett förändringar på upp till 40 procent smidigare transport, skriver Ing–Marie Viklund i ett mejl till Aftonbladet.

Läkarens dom: ”Gör i stort sett ingenting”

Tore Midtvedt, professor och läkare vid Karolinska Institutet, om tillsatta bakteriekulturer:

Activia, innehåller Bifidus ­ Actiregularis

Enligt tillverkarna: motverkar och lindrar problem som uppsvälldhet, trög mage och gaser, skriver ­företaget på förpackningen.
– Det är en smakfull produkt. ”Ät och du mår bra”, säger den. Men det är inte mätbart och den är inte godkänd av European Food Safety Authority. Det är möjligt att äldre människor kan få lite mjukare avföring av bakterien.

Proviva, innehåller Lp299v

Enligt tillverkarna: ”Proviva har sedan starten utvecklats till en uppskattad produkt med en tydlig funktion för att lugna en orolig ­mage”, skriver företaget på hemsidan.
– Det har gjorts många undersökningar på den här bakterien, och det må hända att den kan göra någonting bra. Men den är inte heller godkänd av ­EFSA. Jag har varken någonting gott eller ont att säga om den.

Arla Cultura, innehåller Lactobacillus Casei F19

Enligt tillverkarna: den höga halten av bakterier tar hand om din mage på allra bästa sätt, står det på förpackningen.
– F19 gör egentligen väldigt lite. Man har undersökt bakterien mycket hos barn, och även där gör den väldigt ­lite.

Verum, innehåller Lactobacilus Lhamnosus

Enligt tillverkarna: innehåller miljarder med nyttiga bakterier som håller magen i balans, skriver Verum på sin förpackning.
– Den gör också väldigt lite. Den kan hjälpa ­lite mot diarré hos småbarn, men för dig och mig gör den i stort sett ingenting.
Fotnot: European Food Safety Authority, EFSA, är en EU-myndighet som bland annat ansvarar för den vetenskapliga granskningen av ansökningar om hälsopåståenden.
Utskriftsdatum: 2013-06-29
Publicerad: 2012-03-31
Webbadress: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14611624.ab
© Aftonbladet
Tipsa oss!
MMS & SMS: 71000
Mejla: tipsa@aftonbladet.se
Ring: 08 - 411 11 11

Inga kommentarer: